Mentaal welzijn

Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren komt steeds meer onder druk te staan. Je moet goed presteren op (hoge)school of universiteit, er goed uit zien, met alles mee zijn …. Sociale media is ook niet meer weg te denken uit het dagdagelijkse leven waardoor jongeren zich spiegelen aan zogezegde ideaalbeelden.

Om de veerkracht en weerbaarheid van jongeren meer onder de aandacht te brengen ontwikkelde team jeugd spiegelstickers om op te hangen op toiletspiegels op openbare plaatsen waar kinderen en jongeren komen zoals jeugdverenigingen en jeugdhuizen, sporthallen, Muze, bib, het Sint-Franciscuscollege, het gemeentehuis en het Sociaal Huis.

Als gemeente willen we hiermee inzetten op het preventieve luik door jongeren te informeren waar ze zowel online als fysiek terecht kunnen als hun mentaal welzijn onder druk komt te staan.

ONLINE

Awel

Awel wil een luisterend oor bieden aan ieder kind en jongere. Als er iets is waar je je zorgen over maakt, kan je contact opnemen met Awel.

T. 102 | Awel | Awel

WAT WAT

Wie jong is zit met 1001 vragen. Bij WAT WAT vind je antwoorden. Voor hen is geen enkel topic te gek of taboe te groot.

Info voor jongeren 11-24 jaar | WAT WAT

Tele-Onthaal

Tele-Onthaal is anoniem, dag en nacht bereikbaar, kleine en grote zorgen, bellen of chatten met een vrijwilliger. Telefoonnummer: 106.

T. 106 | Tele-Onthaal

Zelfmoordlijn

Bij de zelfmoordlijn staat er altijd iemand voor je klaar. Het is anoniem en gratis.

T. 1813 | Op zoek naar hulp? | Zelfmoord 1813

Lumi

Lumi is voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er ook terecht voor een luisterend oor en informatiekanaal.
Alles is anoniem, gratis en luistert zonder vooroordelen.

Voor al je vragen over gender en seksuele diversiteit | Lumi

Autisme chat

Autisme Chat is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met (vermoedens van) autisme uit. Hun ouders, grootouders, broers en zussen, kinderen, partners, vrienden/vriendinnen kunnen hier ook terecht.

Autisme Chat - Liga Autisme Vlaanderen

Missing You

Missing You wil ervoor zorgen dat iedereen die te maken krijgt met verlies de ruimte en passende ondersteuning krijgt om het individuele rouwproces zo goed mogelijk te doorlopen. Op de website kan je heel wat zaken vinden die jou alvast kunnen helpen om om te gaan met jouw verlies.. 

Verlies van een dierbare - Missing You helpt jou met verwerken en rouwen

1712

Een hulplijn waar je naartoe kan bellen als er sprake is van geweld, misbruik en kindermishandeling.

T. 1712 | 1712 Hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling

Druglijn

Bij de druglijn kan je terecht kan voor vragen en hulp rond de thema's alcohol, drugs, gamen of gokken. Je kan er ook chatten met een hulpverlener.

T. 078 15 10 20 | Homepage - De Druglijn 

Tzitemzo

Een website waar je informatie kan vinden over kinderen en jongerenrechten. Hier kan je ook chatten.

Home - tzitemzo

NOKNOK

Een website waar je informatie terugvindt over verschillende thema's om je beter in je vel te voelen. 

Nok Nok, goed in je vel

FYSIEK

JAC

JAC helpt jongeren van 12 tot 25 jaar met al hun problemen. Is er thuis een probleem? Ben je op zoek naar een eigen plekje? Heb je vragen over seks? Ben je slachtoffer van geweld of misbruik? Heb je geldproblemen? Vragen over medicijnen? Of over pesten? Heb je informatie nodig over alleen wonen? Of over je rechten en plichten? Met elke vraag kan je terecht bij het JAC!

Nood aan een luisterend oor? Het JAC is er voor jou | CAW | Contacteer ons | CAW

CLB

Een CLB kan helpen met vragen over leren en studeren, bij het kiezen van een studiekeuze, het psychisch en sociaal functioneren. Je kan er ook terecht voor preventieve gezondheidszorg.

Vrij CLB Limburg (vclblimburg.be)

GGZ: Eerstelijns psycholoog Kameleon Huis Van Het Kind

Een eerstelijnspsycholoog richt zich tot kinderen, jongeren en volwassenen met psychische klachten of bezorgdheden. Het eerste gesprek met een eerstelijns psycholoog is altijd gratis. Tijdens deze intake wordt bekeken welk traject het meest geschikt is. Indien nodig volgt een doorverwijzing naar meer gespecialiseerde zorg (tweedelijns).

Limburgse GGZ (ggzlimburg.be)