Preventief sproeien tegen eikenprocessierups

Net zoals in de voorgaande jaren zal een aannemer in opdracht van de gemeente preventief sproeien tegen de eikenprocessierups. Dit gebeurt op een 100-tal locaties in de gemeente waar de plaagdruk de voorbije jaren het hoogst was en op plaatsen waar veel mensen komen; o.a. langs wegen, op speelpleinen, op scholen, langs fietspaden, ... Belangrijk om weten is dat het werkend bestanddeel van het sproeimiddel een bacteriepreparaat is en dus geen vergif. Het product kan een plakkerig effect geven, maar het is NIET giftig. Met wat water kan men dit zuiver maken. Het gebruikte product is in heel Vlaanderen hetzelfde en wordt jaarlijks goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Leefmilieu. Door de eiken, in 2023 zijn dit ongeveer 3.500 bomen, met een biologisch middel te besproeien, kunnen we de overlast tot een minimum beperken.

Het juiste tijdstip van uitvoering is afhankelijk van het groeiproces van de rups. Die ontwikkelt tijdens zijn groeiproces brandhaartjes die de jeuk en allergische reacties veroorzaken. Vermoedelijk is dit de eerste week van mei. Bovendien zijn we ook afhankelijk van goede weersomstandigheden.

Na de plaag van 2008 besliste het lokaal bestuur om de eikenprocessierups preventief te bestrijden. Het Provinciaal Natuurcentrum Limburg volgt de zaak nauwgezet op en voert, samen met een aantal partners, momenteel onderzoek naar de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Hoe herken je de eikenprocessierups (vlinder)?

Eikenprocessierupsen trekken vooral ’s avonds “in processie” vanuit hun spinsels (nesten) op zoek naar voedsel. Het zijn vooral inlandse eikenbomen, die hun voorkeur genieten. Vanaf de 3de vervelling, die ongeveer begin mei start, krijgen de rupsen hun kleine brandharen en deze zorgen voor problemen.

Wat te doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

  • Je kan overlast steeds melden via het e-formulier. Op deze manier behouden we een zicht op de problematiek en kunnen we de aanpak indien nodig bijsturen.
  • Probeer elk contact met de rupsen te voorkomen en maak de kinderen hierop attent.
  • Indien je nesten van de eikenprocessierups ziet, kan je dit ook melden via het e-loket. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met je op om de praktische afhandeling te bespreken. Indien het bomen op privéterrein betreft, wordt voor het verwijderen van de rupsennesten een retributie gevraagd, meer info hierover vind je hieronder bij de externe links.
    Let wel: de nesten kunnen enkel verwijderd worden indien de eiken bereikbaar zijn met een hoogtewerker. Nesten die max. 5m hoog hangen kunnen eventueel met de ladder verwijderd worden.

Hoe kan je de overlast beperken?

Door het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, kan je de overlast zo veel mogelijk beperken. De belangrijkste natuurlijke vijanden zijn:

  • Mezen (bv. de koolmees en de pimpelmees)
  • Sluipwespen en -vliegen
  • Grote poppenroofkever

Als je wil weten hoe je deze natuurlijke vijanden kan aantrekken in jouw tuin, kan je beroep doen op een klimaattuincoach.

Wat mag je vooral NIET doen?

  • Insecticiden gebruiken, want deze middelen kunnen schadelijk zijn voor mens en het milieu.
  • De nesten wegspuiten met een hogedrukreiniger want hiermee verspreid je de brandharen via de lucht.
  • Let ook zeker op met het gebruiken van branders. Ondeskundig gebruik ervan kan tot verwondingen leiden en kan, vooral in droge periodes, brand veroorzaken.

Hoe voorkom je ongemakken?

  • Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten;
  • Na contact met de rupsen of brandharen, mag je NIET krabben of wrijven;
  • Was of spoel de huid en de ogen goed met water;
  • Was zo nodig je kleren.